вторник, 12 април 2016 г.

Нощ в библиотеката

Когато замислях този ден, беше ясно, че ще е през април, но датата...Сякаш съвсем случайно казах, че ще е вторият ден след ваканцията. Случайности обаче няма. 12. април е световен ден на космонавтиката и авиацията. Нима не сме всички ние, четящите хора, пилоти на въображаеми балони?
Днес, 12. април, американската детска писателка Бевърли Клиъри има рожден ден и става на цели 100 години. На нейния ден в САЩ традиционно се отбелязва денят Drop Everything and Read Day /D.E.A.R. Day/, който води началото си тъкмо от нейните книги за пакостливата Рамона. А буквално означава - "Зарежи всичко и чети!". Благодаря на моите гости, домакини и ученици, че зарязаха всичко и дойдоха на нощта в библиотеката!

И така, отбелязваме Седмицата на детската книга, защото няма човек, който да не помни приказка или книжка от детството, и предстоящия Световен ден на книгата, известен още като Денят 234!

Изненадата ми към учениците от моя 10. г беше, че съм поканила техните детски и начални учители. 
Светла Димитрова сподели своите спомени как винаги им е четяла преди сън, а в последната година е избирала истории от "Небивалици" на Д. Бисет, затова е избрала да прочете една от тях. Всички слушахме в захлас, защото госпожата си променяше гласа за различните герои.

Христина Петрова, също детски учител, разказа свой мил спомен, когато с тези ученици са драматизирали приказка. Но понеже днес са пораснали, е избрала да им прочете приказка от К. Писарски, която посвещава на предстоящия Световен ден на Земята.

Госпожа Румяна Пенкова, начален учител, е избрала приказката "Най-скъпоценният плод". А предизвикателството към учениците е да си спомнят финала!

Госпожа Ценка Бояджиева, начален учител, развълнува учениците с донесените снимки, когато са били малките нейни ученици.


А след като се поуспокоихме, тя ни прочете приказката "Мечката и лошата дума". Ние трябваше да изведем поуката.

А сега следват изненадите от учениците. 
Християна и Никол презентират "Десетте книги, които всеки трябва да прочете".

Кристин, Кристен, Вероника и Рая препоръчват световни бестселъри с презентация и анотации на книгите:


Цветина и Поля четат по един избран разказ от Калина Цонева. Изборът им е различен, усещаме личните им чувства и вълнения на младежката им душа.


Яна, както обикновено, е доста цветна в представянето си. Разказва ни за десетте причини да четем книги, за четирите най-големи библиотеки в света, любопитни факти за книгите и четенето.
Последно гледаме презентация на нашите домакини за най-красивите библиотеки в света.
 Прекрасна вечер, нищо че последната снимка на тъмния площад не стана.:)


Сърдечно благодаря на Читалищна библиотека Етрополе за сърдечния прием, за това, че и те "зарязаха всичко" и дойдоха да четем!

3 коментара:

  1. Както винаги оригинално и много вълнуващо! Така оживяват не само спомените, а и сърцата... за чудеса и вълшебства!

    ОтговорИзтриване
  2. Ти си невероятна!
    Поздравления за идеята и реализацията!!!

    ОтговорИзтриване