четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Литературен хороскоп

Гадаенето в миналото:)  беше дело недопустимо, противно на научния подход. Изведнъж обаче, след годините на промените, стана любопитно, модно, даже престижно да се интересуваш от това, какво вещаят звездите за теб. Всеки ден в Интернет се публикуват множество интригуващи, забавни, даже смехотворни хороскопи, и въпреки че знаем това, понякога надничаме там. Е,  и литературата не е отмината от тази "мания". Попаднах на забавни странички, които свързват литературни герои с определени зодии. Ако Ви е любопитно, прочетете и решете дали се отнася за Вас!

ВОДОЛЕЙ - обичащ живота
Истински водолей - Остап Бендер
Цитат: «Трябва да се мисли. Аз, например, се храня от идеите». «Златният телец» Илф и Петров.




Водолеят има множество идеи, думи, сили, шум... и в резултат ефектът е нулев. Макар че самият Водолей не страда от това, защото е пълен с отговорност и  оптимизъм. Водолеите и сами подозират, че не е важен резултатът, а самият процес на работа. Водолеите се  наслаждават ежесекундно на самия живот, на полъха на вятъра, на погледа на блондинка...Те не трябва да се учат да обичат живота, те го умеят. И най-ябркият представител е Остап Бендер.

РИБИ
Като най-ярък представител на знака е Дон Кихот на Мигел де Сервантес.
Цитат: «За да бъдеш мъдър, трябва да се преструваш на безумец».



Дон Кихот е  хитър и умен, загадъчен, живеещ в свят, разбираем само за него самия. Рибите плуват по закони, известни само на техния зодиакален знак. Рибите мислят за справедливост, за истината и за всичко със световна важност. Не случайно ги смятат за един от най-необикновените знаци. Рибите са носители на изключително благородна мисия, даже това да е борбата с вятърни мелници.

Оптимистичният ОВЕН
Скарлетт О’Хара от «Отнесени от вихъра» (Маргарет Мичъл) - е истински ОВЕН





Оптимизмът на Овена е просто неизчерпаем, а неговата енергия го съпътства винаги. Тези качества са и причината за безкрайните приключения, перипетии, неловки ситуации и сблъсъци в неговата съдба. И когато Овенът се чувства в епицентъра на събитията, тогава се проявяват най-добрите му личностни качества. Това позволява на Овена да се чувства пълноценен жител на планетата, да знае, че животът не изтича между пръстите му, а кипи около и в него. В живота на Скарлет  има множество тежки изпитания, с които тя се справя като истински Овен - упорит, силен, смел. А всъщност и да нямаше ураган в нейния живот, тя би го организирала.

ТЕЛЕЦ
Отражението на Телеца в литературата - Червената Шапчица на Шарл Перо.
Цитат: «Това съм аз, твоята внучка. Донесох ти сладкиши и бурканче сладко." 



Телците здраво стоят на земята. Никога не търсят лесен път, свикнали са да се борят за своето благополучие. Рядко ги спохождат импулсивни желания - те са практични и рационални.Способни са да намерят изход от всяка ситуация.
Червената Шапчица е изпълнена с мисълта всички наоколо да са щастливи. И старателно се стреми към изпълнението на своите желания!

Двуличните БЛИЗНАЦИ
Дон Жуан – 100% Близнак




Близнаците ежеминутно и ежечасно безуспешно се стараят да овладей борбата между двете личности в себе си. Докато едната личност е в процес на приемане на взетото решение, другата е изготвила хиляди причини против последното. Такъв подход работи при тях във всяка сфера на живота, дори любовната. Затова понякога ги наричат Донжуановци - в чест на известния герой - любовник. Проблемът им не е в способността им да покорят сърцето на която и да е красавица/красавец, а в това, че не могат да се откажат от никого от тях.

Романтичният и трогателен РАК
Пълноценен представител на знака на Зодиака Ракът в литературата е Ромео от драмата на  Уилям Шекспир «Ромео и Жулиета»
Цитат: «Любов — безумие мъдро: то е и с горести, и със  сладости пълно».



Ракът Ромео - романтичен, раним, искрен, безпрекословно вярва във вечната любов и се стреми към  нея с цялото си сърце. Независимо от нежността и крехкостта на характера, Ракът може да защитава себе си. Обича тишината, самотата и покоя, склонен е към дълбоки размишления, но и не би изпуснал шанса да се повесели с добра компания. Заради прекомерната си чувствителност Ракът-Ромео често попада в трагически ситуации, вършейки необмислени постъпки.


ЛЪВЪТ, който живее на покрива
Най-яркият  представител на знака на Зодиака Лъв – Карлсон, който живее на покрива: красив, дяволски умен и в самия разцвет на силите си.
Астрид Линдгрен, "Дребосъчето и Карлсон, който живее на покрива".



Лъв – знак от Зодиака, който е наситен с оптимизъм и жизнелюбие. Той покорява сърца, колекционира искрени усмивки и изядени торти, никога не се отчайва, любвеобилен е. Най.добрият тамада, организатор на масови мероприятия, на неочаквани превъплъщения. Лъвовете са създадени да се веселят.

Карлсон  е истински Лъв :очарова всяко създание, винаги в разцвета на силите си. Той е в непрестанен възторг от всеки ден и от самия себе си. Трябва да благодарим на Лъвовете - те с всички сили си стараят да заразят околните с такива положителни емоции. 

ДЕВАТА с ум
Надали някой би оспорвал, че най-доброто литературно отражение на зодиака е Анна Каренина.
Цитат: «Уважението са измислили, за да прикриват празното място, където би могла да бъде любовта.» Лев Толстой, «Анна Каренина».




И кой би помислил, че такава богата на нежност и мекота Дева е способна на толкова твърди действия, които могат да бъдат осъдени от обществото. Но за Девите, когато въпросът е поставен ребром и касае щастието, никакви рамки и обществени закони не съществуват. Анните Каренини са способни на отчаяна борба за щастие и любов. Но колкото и безразсъдни да изглеждат действията на Девите, не трябва да се подценява обмислеността на всяка постъпка, защото Девите са последният знак, който би се хвърлил с главата надолу, без да има за това обмислен план.

ВЕЗНИ, с които шега не бива
Най-яркият представител в литературата - Шерлок Холмс от Записките за Шерлок Холмс от Артър Конан Дойл.
Цитат: «Аз се поставям на мястото на действащото лице, като най-напред си изяснявам неговото умствено равнище, опитвайки се да си представя как самият аз бих постъпил при аналогични обстоятелства».





За Везните е характерно малко да  помислят по въпроса, да помълчат, да претеглят, да анализират. Толкова ти се иска да ги сравниш с Шерлок Холмс, сякаш са дошли на земята да отсъждат и да правят умозаключение по различни теми.Мълчанието на Везните говори много повече от който и да е по-бъбрив друг знак, а инспекторският им поглед е като рентген за събеседника и отбелязва дребните детайли и несъответствия. Представителите на знака са хитри, внимателни и умни хора. И често, като самия Шерлок Холмс насочват усилията си за борба със злото. 

СКОРПИОН
Истински Скорпион е Воланд  на Михаил Булгаков от  «Майстора и Маргарита».

Цитат: «Обичам да седя на ниско… От ниско не е така опасно, като паднеш».




В Скорпиона все проблясва някакво дяволче, усеща се някаква мистичност и непознатост. Какъв  е Скорпионът - загадка със силна притегателна сила, с дълбок поглед и скрита заплаха едновременно. На всички е известно, че даже с мимолетен поглед може да те прониже до кости. А какво да мислим, ако се прицели? Всъщност Скорпионите ги хвалят не за умението да нанесат грациозен удар по съперника, а за това, че не го правят толкова често, колкото могат. Приписват им и някои тайнствени познания, затова като най-ярък представител в литературата е именно Воланд.

СТРЕЛЕЦ, който обича да ходи на гости.
Типичният стрелец в литературата е Мечо Пух.
Цитат: «Най-подходящата компания - тази, която ще ме нагости». 



Стрелецът е като Мечо Пух - такъв открит, обаятелен, рядко  може да е нетактичен, но много добър, мил, весел. Ако му хрумне някоя луда идея, той по всякакъв начин ще се опита да я приложи в живота, докато не разбере, че за всичко са виновни "неправилните пчели". Но Стрелецът няма време да се отчайва, защото в главата му му вече се роят нови потресаващи идеи.

Упоритият КОЗИРОГ
Истински представител на зодиака - Мери Попинз.
Цитат: «Ах, какво блаженство, Ах, какво блаженство е да знам, че аз съм съвършенство. Да знам, че съм идеал».



Козирозите са постоянни, издържливи, сериозни, упорити. Козирогът не обича да отстъпва на капризите на децата, той ще ги учи на сила и упорство. С цялото си същество той дава пример за добър тон на поведение и се стреми да възпитава у децата зрели чувства. И независимо от своята сериозност Козирозите умеят да направят детството на своите деца най-хубавото в света.


2 коментара: