събота, 18 януари 2014 г.

Вапцаров- вяра, вдъхновение и болка

Когато преподавах Вапцаров преди 5 години, учениците възкликнаха - "Нима е комунист?" 
Днес е новата ни среща с поета, с други ученици, по друг начин. Те са ново поколение, твърдят, че не свързват стиховете му с комунистическата идея, защото те звучат актуално и днес, защото откриват в тях общочовешки смисъл..., но в импровизираната анкета с писател "журналистът" казва: "Г-н Вапцаров, ще Ви задам един неудобен въпрос - вярно ли е ,че сте комунист?"
Как е станало така, че думата комунист се възприема като мръсна дума, и каква е истината за прекрасния  Никола Вапцаров? Питат ме да разкажа за процеса, а аз знам твърде малко, да не кажа нищо. Защото във времето на моето обучение имаше неща, за които не се говори и никой не смее да пита. Ще научим ли истината за разстрела на Поета?
Надявам се скоро да можем да гледаме снимания през миналата година документален филм "Осем разказа за един романтичен разстрел".Режисьор Костадин Боневценарист на лентата е Ивайла Александрова, оператор - Константин Занков, а музиката е дело на Николай Иванов.
http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/film-za-vapcarov-shte-zadade-neudobni-vyprosi-5195471
Моля, ако някой знае от къде мога да сваля или купя филма, да ми пише! Благодаря!

3 коментара:

  1. Ето го и адреса на филма: http://netcinema.bg/Main.do?actionName=documentary-movies&movieName=Vapcarov.%20Pet%20razkaza%20za%20edin%20razstrel
    Специални благодарности на Даниел Ненчев!

    ОтговорИзтриване
  2. Не успях да открия филма на посочения линк, но го има тук: https://www.vbox7.com/play:70d3538040
    Оказа се, че първоначалното заглавие "Осем разказа за един романтичен разстрел" е променено на "Пет разказа за един разстрел"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Когато го публикувах, беше активен.

      Изтриване