неделя, 2 март 2014 г.

Всичко е език, Франсоаз Долто
















Двадесет и шеста седмица от големия проект "Читать не вредно..."

Франсоаз Долто е една от големите фигури на френската и на световната психоаналитична наука. 

В своята книга Франсоаз Долто дава отговори на въпроси от рода на : Как да се държим с децата при развод? Да съобщим ли на детето, че е осиновено, и кога? Как да кажем на детето, че сестричката му е починала? Как да кажем на детето, че е болно от неизлечима болест? и още много други въпроси, които несъмнено са трудни, които възрастните се опитват да избягват, а така те не получават своето решение.

Много ми хареса следното твърдение на Франсоаз Долто: " Възпитанието е призвано да подготви децата за живот, който ние не знаем какъв ще бъде, който се променя непрекъснато..." /!/
Франсоаз Долто кара родители, учители, социални работници да се замислят върху "езика" си спрямо децата. Изговорената истина, колкото и трудна понякога да ни се струва, се оказва по-полезно средство за общуване и дава далеч по-здравословни резултати, отколкото "благородната" лъжа.
Имаше време, когато си мислехме, че срещата с психолог е каприз на богатите и глезените... А може би всеки човек би се справял по-успешно с трудностите в своя живот, ако имаше една интелигентна подкрепа...

3 коментара:

  1. Здравствуйте, Петя! Книга, действительно, нужная учителю. Обязательно поищу в переводе на русский язык! Спасибо за отзыв!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Петя, очень важные и трудные вопросы. Спасибо.

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина, въпросите са важни и трудни, а учителят и родителят, които искат да са добри, не престават да търсят верните отговори.

    ОтговорИзтриване