понеделник, 25 август 2014 г.

Пигмалион и Глитиа



Харесват ми презентации, в които има много мисъл в малко реч. Това е моят опит да разкажа легендата за древния скулптор и неговата статуя.

Пигмалион искал да създаде скулптура на идеалната жена. Успял да я направи и се влюбил в творението си. Любовта му към нея я превърнали в истинска жена. Този мит представя идеята, че очакванията на човека могат да влияят на поведението на друг.

Розентал и Джейкъбсън през 1968г. правят следния експеримент. На група учители представили неверни данни за учениците им, като им казали, че някои от тях показват забележителен напредък на изпитите, като се очаква през следващата година да се представят още по-добре. За други не дали никакви особени оценки. Получените данни след края на учебната година показали, че постиженията на "напредналите" били по-високи от постиженията на учениците, на които не било обърнато специално внимание.

Глитиа  - ако самата тя нямала вяра в себе си, желанието на Пигмалион не би могло да се осъществи.
Какво показват тези истории? Учител, с помощта на големите си очаквания, може да доведе ученика до големи постижения. Но, главното действащо лице е ученикът. Неговото лично очакване за собствения успех е това, което ще го доведе до постижения и успех!

Идея от Калина Михова, Творческо писане, 2012



Няма коментари:

Публикуване на коментар